Wednesday, 22 April 2009

Begedil Tenggiri

Resepi ni Zieha yg request. Tp kpd sesiapa yg b'minat boleh juga mencuba. Iman pon suka mkn ni. Lgpn ikan tenggiri byk khasiatnye. Resepi ni Kay amik dr majalah Rasa keluaran May 2009.
Tetapi Kay ade modified skit bahannye skit.
===========================================

Bahan2:
- sepotong ikan tenggiri
- sekeping daging buger
- 3 biji kentang (saiz besar)
- daun sup dan daun bawang.
- sebiji bawang besar.
- garam secukup rasa.
- 2 biji telur

Cara :
1. goreng ikan tenggiri dan daging buger dan ketepikan.
a) ikan tenggiri dicarik2
b) burger daging dipotong kecil.
2. rebus kentang hingga empuk. tos kan
3. rebus bawang besar yg telah dipotong nipis. tos kan
4. daun sup dan daun bawang dipotong halus dan ketepikan.
5. Lenyek kentang hingga hancur.
6. Masukkan ikan tenggiri, buger, daun sup, daun bawang dan bawang besar.
7. Gaul hingga rata dan masukkan garam secukup rasa.
8. Bulat2 adunan td dan celup dlm telur yg telah dipukul dan goreng hingga kekuningan.
9. Tos...dan boleh dimakan.......

Selamat mencuba...

2 comments:

zieha said...

kak..kalau tak taruk daging burger tu ok tak?..mana gambo begedil tu kak..nk tgk gak hehehe..mcm2 la zieha ni kan..anyway..thanks for the secret recipe:)

Kamariah Idris said...

Zieha, kalo x letak buger daging pon xpe. Tu saje je nk bg sedap. Sorry laa x sempat nk amik gamboo begedil tu sbb dah kena bedal..hehhehe